Чому Європа відміняє антидемпінгові мита на сонячні батареї, і як це вплине на ринок України

Пристрої могли продаватися за цінами не нижче тих, які були встановлені Європейським Союзом.

Однак, с 3 вересня поточного року ці торгові обмеження були зняті. Основною причиною таких змін став захист європейських виробників від демпінгу с боку китайців. Уперше Європейський Союз наклав антидемпінгові заходи на китайські сонячні модулі, батареї і панелі в 2013 році.

Результат пошуку зображень за запитом "сонячні панелі виробництво"

У березні минулого року вони були продовжені на вісімнадцять місяців, після чого їх обіцяли відмінити. На початку вересня цього року торгові обмеження були відмінені.

А завжди найнищі ціни на сонячні батареї на сайті https://prel.prom.ua

Як такі, досить кардинальні зміни, вплинуть на ціни в Україні?

Електроенергетики і девелопери сонячних електростанцій, а також інвестори, котрі вкладають власні гроші у сонячну генерацію, не один раз наголошували на відмінені торгових бар’єрів. І таке їх бажання цілком виправдано, адже їх діяльність була направлена, передусім, на збільшення вартості однієї одиниці товару, тому що вони збільшували капітальні витрати на його виробництво.

Тобто, таким чином вони впливали на зниження конкурентоспроможності сонячної енергетики. Наприклад, асоціація під назвою «SolarPower Europe», яка в достатньо великій мірі представляє сторону генераторів, одна з перших підтримала рішення про відміну мита.

Президент цієї асоціації у своїй заяві відмітив, що знявши існуючі торгові мита, можна гарантувати усунення найбільшого єдиного бар’єру, який, по його словам, перешкоджав зростанню сонячної енергетики на території Європи.

Однак, таку думку не розділяє виконавчий директор SolarPower Europe, який вважає, що ці бар’єри навпаки сприяли підвищенню цінності і вартості сонячної енергії. Також він стверджує, що тепер сонячна енергія стане практично безцінною і найдешевшою формою електроенергії в більшості країн ЄС.

Це приведе, перш за все, до того, що більша кількість сучасних національних урядів і споживачів зможуть вносити власні інвестиції в сонячну енергію. PV – magazine провела оцінювання під назвою «IHS Markit», щодо майбутньої вартості модулі по нових контактах не тільки у всій Європі, але й в Україні.

Дані показали, що вона впаде аж на тридцяту течію найближчих тижнів. Завдяки таким змінам в Україні в 2019 році нові сонячні потужності істотно виростуть, порівняно з даними поточного року. Нагадаємо, що в минулому році на території ЄС ввели в експлуатацію більше шести гігават сонячних електростанцій.

Деякі європейські постачальники сонячних модулів і елементів не встигли продати всю продукцію, придбану в КНР, тому вони пролонгували дію зовнішньо-торговельних обмежень. На їх думку, такі зміни зможуть принести мінімальну користь, тому що приведуть, перш за все, до втрати робочих місць и виробництва в країні.

Організація під назвою «EUProSun», яка є представником сонячної промисловості, стверджує, що в Європі попит на сонячну промисловість не являється «еластичним» за ціною. За ці декілька років цінова категорія на модулі знизилася аж на 80, при цьому, не спостерігалося особливе зростання об’єму нового будівництва.

Основною причиною такої ситуації являється встановлення жорсткого регулювання галузі, а також певних меж зростання, які діють на національних ринках. На думку глави Асоціації, якщо відмінити встановлені раніше правила мінімальної ціни, то слід очікувати зниження цін на модулі КНР на 5.

Це навряд чи особливо сильно вплине на рівень розвитку сонячної енергетики. Однак, європейські виробники будуть в досить критичній ситуації, адже у їх продукції з’явиться досить сильний конкурент, товари якого мають попит у всьому світі.

До того ж ціни на китайські вироби стануть нижчими, а значить доступнішими для вітчизняного покупця. Враховуючи ситуацію, що склалася, і думки фахівців, можна с упевненістю стверджувати, що ціни на сонячні батареї підвищуватися не будуть, а швидше за все навпаки, стануть нижчими, що не вигідно для виробника, але добре для покупця.