Як побудувати альтанку своїми руками

Прикраса та органічна частина будь-якої дачної ділянки – альтанка. Тут можна відпочити від роботи в полуденну спеку, попити чай на заході сонця або посидіти з книгою. Можна облаштувати обідню та мангальні зони або місце для дитячих ігор. Розповідаємо, як побудувати альтанку своїми руками – поради від майстрів та людей, які вже звели свої конструкції та готові поділитися досвідом.

Покрокова інструкція з будівництва альтанки
Визначтеся з місцем
Подумайте, де хочете бачити майбутню альтанку. Чи прокладені туди доріжки, чи вистачить місця для маневрів під час будівництва і чи зручно пронести будматеріали? Можливо, настав час пожертвувати парою грядок, які вам ліньки обробляти і облаштувати на їхньому місці альтанку мрії.

Влаштуйте інвентаризацію інструменту та матеріалів
Нерідко на дачах або в гаражі накопичуються матеріали, які залишилися від старого ремонту або перекочували у спадок від минулих власників. Огляньте засіки – раптом у вас лежать цінні речі, які стануть у нагоді. Плюс знадобиться мінімальний набір інструментів. Якщо чогось не вистачає, не забудьте взяти у товариша або внести до списку покупок:

молоток;
пилку;
цвяхи;
рівень;
шуруповерт;
дискову пилку.
Вирушайте на будівельний ринок чи магазин
На руках або в голові у вас має бути список того, що потрібно придбати. Все це сьогодні можна знайти у будь-якому будівельному гіпермаркеті. З плюсів: можна розплатитись карткою, у вас буде чек та гарантія, а також можливість замовити надійну доставку всіх покупок. Другий варіант – вирушити на будівельний ринок. Прийде походити по відділах і вибрати. Зате асортимент більший, ціни можуть виявитися вигіднішими. Але готуйте готівку. Та й у випадку шлюбу продавці можуть не готові повертати гроші і приймати претензії, ніж у великому магазині. Тому збирайте всі квитанції та чеки.

Визначтеся з фундаментом альтанки
Насамперед потрібні палі. Це найшвидший і найнадійніший фундамент для альтанки. Їх можна придбати у будівельних магазинах. Для альтанки використовують гвинтові палі – загострений шнек виходить із труби великого діаметру.

Ось їхні переваги:

міцні і добре витримують навантаження – саме під площу стандартної альтанки;
простий монтаж;
відносно низька вартість: від 1000 до 3000 рублів за одиницю;
навіть якщо ваша ділянка має нерівний рельєф або доступ техніки до місця побудови обмежений, пальово-гвинтовий фундамент стане кращою альтернативою іншим типам;
до будівництва альтанки можна приступати будь-якої пори року;
довговічне: якщо всі роботи провести якісно, ​​то прослужить не один десяток років;
зазвичай палі вже пофарбовані і їх потрібно просто закрутити в землю.
Скільки буде потрібно паль і якої довжини? Виходьте з формули, що для альтанки 3×3 метри потрібно чотири гвинтові палі. Для квадратної альтанки від чотирьох до шести метрів рекомендують дев’ять штук. Для піщаного ґрунту чи суглинку вистачить довжини 2500 мм. Для торф’яних ґрунтів потрібно довше. Не забудьте придбати оголовки (заглушки) для кожної палі.

Стане в нагоді і мішок цементу. Пісочно-бетонна суміш ідеально підійде для зміцнення паль, якщо ви захочете зробити його. Одного мішка марки М-200 має вистачити. Згадайте, чи є у вас ємності для замішування і якщо ні, то візьміть їх.