Як побудувати гараж своїми руками

Багато автолюбителів мріють про куточок, де можна не тільки залишити в безпеці свою машину, а й зайнятися якимись сторонніми справами. Організувати таке місце може кожен. Разом із будівельником Антоном Михайловим розповідаємо, як збудувати гараж своїми руками.

Покрокова інструкція з будівництва гаража
Будівництво гаража починається з підготовки. Вона є кілька етапів. Антон наголошує, що кожен крок тут важливий та взаємопов’язаний з іншими.

Місце
— Не можна просто так вибрати ділянку та розпочинати на ній будівництво, тим більше, якщо це не ваша приватна територія, — попереджає Михайлов. — У разі зведення гаража без відповідних дозволів його можуть знести, а власника оштрафувати.

Для отримання землі під будівництво гаража спочатку потрібно отримати право власності. Процес нагадує придбання нерухомості – збираєте технічну документацію на гараж, ставите його на кадастровий облік, а потім реєструєте в Росреєстрі. Якщо процедура пройшла успішно, слід звертатися до місцевої влади і просити дозволу про купівлю ділянки під будівництво. Вартість виходить із кадастрових цін, її встановлюють в адміністрації.

На приватній території, поряд з будинком, будувати гараж простіше та зручніше. Там не потрібно поратися з документами, достатньо просто зареєструвати стоянку для свого авто у Росреєстрі.

— Можна зробити гараж як прибудову до будинку. Але краще та безпечніше збудувати його як окрему будівлю, — каже експерт. — Головний критерій вибору тут — зручність для власника, важливо, щоб він міг без проблем заїжджати на свою територію та залишати її.

При виборі місця для будівництва гаража важливо пам’ятати, щоб він не перетинався з водопроводом, лінією електропередач та іншими комунікаціями. У разі пошкодження останніх наявність будівлі на місці підходу до них сильно ускладнить завдання ремонту. Крім того, не рекомендується будувати гараж у низині.

Визначення розміру
Для будівництва гаража бажано підготувати його схему. У ній насамперед будуть відображені розміри боксу. Вони залежать від обсягів та кількості автомобілів. Якщо машина одна, то зводити величезну будову ні до чого. Транспортний засіб повинен спокійно поміщатися у чотирьох стінах, також, за бажанням, слід передбачити місце під майстерню.