Як побудувати дах будинку своїми руками

Біля будинку не буває необов’язкових елементів. Погано закласти фундамент і будову може не витримати. Заощадиш на матеріалі підлоги, стін — мучишся від протягів. Ось і дах треба робити з розумом. Щоправда, більшість майстрів після інших робіт виснажують ресурси — фінансові та особисті. У такому разі дах вже роблять аби був. А потім страждають від протікання, думають, як би перекласти черепицю. На допомогу всім, хто зібрався збудувати дах будинку своїми руками, «КП» разом із експертом підготувала інструкцію.

Покрокова інструкція з будівництва даху
— Покрівля — одна з найвідповідальніших конструкцій будь-якої споруди і тим більше будинку. Для приватного будинку найчастіше вибирають скатні дахи. І вже на стадії ескізного проекту розуміють, чи це буде утеплений дах з мансардним поверхом, чи класичний з холодним горищем, — розповідає фахівець служби технічної підтримки торгової мережі «Техноніколь» Станіслав Гапєєв.

За формою скатні дахи бувають односхилі, двосхилі, вальмові, напіввальмові, шатрові. Форма даху залежить не тільки від бажань майбутнього домовласника чи архітектора, а й часто обумовлені технічними можливостями: відстань між несучими стінами, висота споруди, загальний архітектурний ансамбль. Часи хаотичної забудови потихеньку йдуть і сучасні селища вже забудовуються з урахуванням загальної архітектурної концепції.