Як зробити паркан своїми руками

Найбільшу потребу у паркані відчувають власники приватних будівель. Не вдається нам поки що, як у тій самій Європі чи США, перемогти бажання відгородитися від сусідів. З іншого боку, збудувавши паркан, можна почуватися у відносній безпеці. До того ж, це спосіб розмежувати територію і надалі уникнути земельних конфліктів на одній вулиці. Разом з експертами розповідаємо, як зробити паркан своїми руками: представляємо покрокову інструкцію з будівництва.

Також можуть виникнути проблеми із сусідами. Тому першим кроком для тих, хто вирішив зробити паркан своїми руками, стане необхідність чітко впевнитись у межах своєї ділянки. Зробити це просто: потрібно викликати геодезистів. Якщо є сусіди, бажано провести процедуру у їхній присутності.

Поговоріть із сусідами
Ми за мир у всьому світі, але при будівництві паркану тендітний паритет добросусідства може впасти. Щоб потім не було образ та взаємних претензій, обговоріть майбутню конструкцію вашого паркану.

— Суміжний із сусідами паркан може бути висотою не більше 1500 мм та прозорістю від 50 до 100%. Матеріал не повинен нагрівати ділянку сусідів (так буває при використанні заліза — прим. ред.), не зберігати зайву вологу (на це здатна бетон або цегла — прим. ред.) і не бути токсичною та небезпечною для здоров’я. Також ваш паркан не повинен затінювати ділянку сусідів, — ділиться Олег Кузьмичов.

Хоч ви й вирішили будувати паркан своїми руками, спробуйте домовитись із сусідами та частину витрат на паркан розділити. Адже суміжний паркан є спільним кордоном між ділянками.