Як побудувати сарай своїми руками

Небагато цікавих фактів. Слово «сарай» з перської означає «палац». Так і не скажеш, дивлячись на будки, що покосилися, на наших дачних ділянках. Побудувати госпблок для зберігання садового інвентарю та інших потрібних речей можна своїми руками. Впевнені, якщо підійти до справи з усією відповідальністю, то будова простоїть не один десяток років. Головне, що все можна зробити під себе: габарити, матеріали, розташування зон. «Комсомолка» разом із експертом розповідає, як побудувати сарай своїми руками.

Покрокова інструкція з будівництва сараю
Розраховуємо масштаби, вибираємо місце
— Спочатку слід визначиться з розмірами споруди. Продумайте, що у вас перебуватиме в ній, чи ставитимете верстак, що зберігатимете – просто городні приладдя або техніку. Такі масивні агрегати, як генератор чи культиватор займають чимало місця, — наказує спеціаліст служби технічної підтримки торгової мережі «Техноніколь» Станіслав Гапєєв.

Перевіряємо, чи є необхідний інструмент
Прикро, якщо ви сповнені ентузіазму зробити все своїми руками, але в майстерні не виявиться потрібного інструменту і роботи доведеться відкласти. Тому перед поїздкою в магазин перевірте, чи всі у вас інструменти. Якщо що, то можна докупити чи попросити у сусіда. Вам точно знадобляться:

молоток;
пилка або дискова пилка;
шуруповерт;
рівень;
цвяхи, анкери/нагелі;
подовжувач;
драбини.
Їдемо закуповувати будматеріали
На основі нашої інструкції ми склали список покупок. Ви можете коригувати його на основі особистих переваг. Де купувати матеріали – вирішуйте самі. У будівельному гіпермаркеті можна взяти все й одразу оформити доставку. До того ж, буде чек і простіше з поверненням. На ринку явно багатший вибір, різноманітність цін, але доведеться побігати по відділах.

Отже, для будівництва сараю вам знадобляться:

повнотіла цегла;
монолітна залізобетонна плита;
дерев’яний брус 50х50 мм;
дерев’яний брус 100х100 або 150х150 мм;
бітумна гідроізоляція;
захисний короб або гофр для кабелю;
підлогова дошка 40 мм;
ОСП-плита (OSB-3) 9 мм;
фасадна плитка чи сайдинг;
антисептик для дерева;
кольорові просочення для дерева;
гнучка черепиця або самоклеючі рулонні матеріали на дах;
проводка (розетки, кабелі, автомат).