Скільки прослужить ваш будинок?

На будівництво власного будинку вирішується далеко не кожен. Справа ця відповідальна, клопітна, а головне, затратна: як показує практика, яку б суму ви не планували витратити на будівництво та ремонт, у результаті все одно вийде більше.

Незважаючи на це, мільйони людей продовжують мріяти про будинки, в яких за круглим столом збиратиметься вся родина і в стінах яких зміниться не одне покоління.

Але наскільки довговічні будинки? Як довго побудована вами будівля зможе простояти? Американська корпорація Bank of America Home Equity та Національна асоціація будівельників житла США представили свій спільний звіт, в якому дається оцінка того, як довго зможуть прослужити ті чи інші частини будинку.

1. Побутова газова плита. Середній термін служби – 15 років. На думку американців, плита, завдяки тому, що в ній немає мотора і великої кількості частин, що рухаються, — один з найдовговічніших побутових приладів у будинку.

2. Холодильник. Середній термін служби – 13 років. Компресору холодильника доводиться функціонувати безперервно. А якщо враховувати пристрої для приготування льоду, які можна часто побачити у багатьох американських будинках, аналітики, які проводили дослідження, дивуються, як холодильники працюють у принципі більше 10 років.

3. Посудомийна машина. Середній термін служби – 9 років. Тут, на думку експертів, все залежить від того, скільки людей у ​​родині. Цим визначається термін служби. Якщо в будинку мешкає велика родина, то посудомийні машини використовуються по кілька разів на день, що скорочує «життя» пристрою.

4. Кабінет. Середній термін служби — 50 років. Виконаний із дорогих порід дерева кабінет може прослужити господарям будинку дуже довго. Тут головне питання полягає в тому, чи не втомляться власники будинку від одноманітного дизайну, адже за 50 років шпалери в кабінеті можуть набриднути…

5. Бетон та кам’яна кладка. Середній термін служби – 100 років. Бетонний фундамент та цегляні стіни, включаючи обробку, наприклад, каміна, повинні служити довго. Дуже довго.

6. Кухонний стіл. Середній термін служби – від 20 років до нескінченності. Тут мають на увазі не типовий кухонний стіл зі шпону на 6 квадратних метрах «хрущовської» кухні, а гранітний або мармуровий довгий стіл для оброблення продуктів та приготування страв. Мармур менш довговічний, а ось граніт може легко пережити своїх господарів.

7. Дерев’яний ганок. Середній термін служби — до 20 років. Залежно від погодних умов та того, чи є над ганком дах. Якщо її немає, то через лише опади такий ганок, швидше за все, доведеться міняти років через 10.

8. Електропроводка. Середній термін служби — 10 років. Американці впевнені, що проводку треба міняти раз на 10 років. У Росії все, як завжди, залежить від того, що за народний умілець її проводив.

9. Сантехнічне обладнання.Середній термін служби – від 15 до 50 років. Кухонне миття, на думку американських експертів, може прослужити всі півстоліття, а ось середній термін служби водопровідного крана не перевищує 15 років. Душовий розпилювач, як кажуть дослідники в Штатах, може працювати багато десятиліть, але ванну, швидше за все, доведеться поміняти років через 30.

10. Підлога. Середній термін служби – від 25 до 100 років. Деревина твердих порід, як і камінь, прослужить ціле століття і більше. А ось термін життя лінолеуму — близько 25 років. Або, що найімовірніше, до найближчого косметичного ремонту.


11. Дах, покрівельне покриття.
 Середній термін служби — від 20 до 50 років. Тут все залежить від кліматичних умов, насамперед від рівня вологості. Дерев’яні дахи служать без ремонту близько 30 років, глинобетон або мідь — до 50 років, фіброцементне покриття — 25 років.


12. Зовнішня обшивка та аксесуари. Середній термін служби — від 20 до 50 років. Цегла, оздоблювальний камінь або фіброцемент можуть бути практично вічними. Дерев’яна обшивка протримається не менше 20 років, мідні стічні труби — близько 50. А алюмінієві — лише кілька десятиліть.


13. Вікна.Середній термін служби — від 15 до 30 років. Алюмінієві вікна прослужать відносно недовго — близько 15 років, а ось широкі дерев’яні — максимум, років 30.