Порівнюємо будинки швидкої споруди

Ми порівняли їхні можливості та витрати при зведенні «коробки» котеджу площею 120 кв. м та «закриття» її дахом та вікнами, а також дізналися переваги та недоліки.

У цьому нам допомагали комерційний директор ТОВ «А. Т. Мегасфера» Володимир Ковальов, головний економіст фірми «Збірні будинки» Олександр Пасічник, маркетолог фірми «БлокМайстер» Євгенія Шаталова, комерційний директор ТОВ «Модуль Південь» Ірина Закальська, генеральний директор ТОВ «Валькірія» Олександр Бурлаченко.

Котеджі на каркасах
Більшість нових сімейних будинків у Канаді, США, Японії, ряді європейських країн зводяться за тим чи іншим різновидом каркасної технології.

* «Канадці».
Одна з її варіацій – «канадські» будинки. Спочатку з дерев’яного бруса збирається жорсткий та міцний каркас. Зовні він обшивається OSB-плитою, з внутрішньою – гіпсокартоном. Всередині стіна заповнюється утеплювачем, наприклад, базальтовою ватою або пінопластом, внаслідок чого її теплоізоляційні властивості приблизно відповідають двометровій цегляній стіні. Внутрішні комунікації прокладаються у стінах.

* Панельно-каркасні
Інший різновид — так звана панельно-каркасна технологія. Нею будинок збирається з уже готових стінових панелей, що виробляються в заводських умовах, які складаються із зовнішньої та внутрішньої плит OSB, прошарку утеплювача, плівкового паро- та вологозахисту.

Швидкість зведення: За панельно-каркасної технології саме виробництво комплекту для котеджу на 120 кв. м на заводі займає 2-3 тижні. Одночасно може заливатись та вистоюватися фундамент, на що йде до 4-х тижнів. Ще не більше 1-2 тижнів піде на власне монтаж такого будинку. Усього – до 6 тижнів. Для порівняння: “коробка” звичайного двошарового цегляного будинку може бути збудована за 10-12 тижнів. Але ще місяць-другий піде на утеплення та чистове оздоблення стін (штукатурку або гіпсокартон).

До переваг, крім швидкості зведення, можна віднести і відносну дешевизну таких будинків: будинок в 120 кв. м обійдеться від $25,8 тис. Для порівняння: вартість згаданої цегляної «коробки» може становити близько $400/кв. м або $48 тис. за будинок, не рахуючи витрат на утеплення та чистове оздоблення стін. Каркасні будинки не дають усадки, тому оздоблювальні роботи можна розпочинати одразу після монтажу будинку. Такі будинки дуже добре тримають тепло, витримують динамічні навантаження, до землетрусу до 9 балів.

Недоліки: Це погана внутрішня звукоізоляція, а також герметичність будинку (обов’язково потрібно продумати систему вентиляції).

Особистий досвід: «Канадський будинок справді дуже теплий, жити — комфортно, але мені довелося відмовитись від звички вішати на стіну те, що мені потрібно, і там, де мені потрібно. Виявилося, що вішати можна лише там, де це передбачено. А просто вбити цвях у стіну не можна, щоб не порушити на гіпсокартонну стінку особливо багато не повісиш», — ділиться досвідом Олександр, завсідник одного з будівельних форумів.

Разом: до 6 тижнів.

Вартість: Зведення закритої «коробки» панельно-каркасного будинку, з урахуванням вартості підготовки фундаменту та покриття покрівлі, коштуватиме від $215/кв. м. Для котеджу площею 120 кв. м це становитиме від $25,8 тис.

Дерев’яний зруб
Дерево як будівельний матеріал супроводжує людину всю її історію і сьогодні переживає черговий сплеск своєї популярності. Для зрубів воно може використовуватися у вигляді: цільного колоди, оциліндрованої колоди, рубаного бруса та клеєного бруса.

Швидкість будівництва: Все необхідне для будівництва котеджу в 120 кв. м колоду можна підготувати за ті 3 тижні, поки заливається та вистоюється фундамент. А саме збирання «коробки» та накриття будинку дахом займе 3—4 тижні.